Søg inspiration i fællesskabet, men træf din beslutning alene

Tue Kjær | Personlig Coach & Business Coach

Er du en af de mange, der finder tryghed i at træffe beslutninger på baggrund af, hvad andre vælger eller råder dig til? Jeg forstår dig godt. Så har du jo nogen at støtte dig til, og det giver ro at tænke på, at andre ville have gjort det samme. Men vil du opnå friheden til at være helt dig selv og navigere efter dine egne behov? Så er du nødt til at træffe beslutninger alene.

Du træffer massevis af beslutninger hver dag. På jobbet, på studiet og hjemme i sofaen. Så snart der er noget på spil, er det fristende at spørge andre, hvad de synes, du skal gøre. Du kender ikke på forhånd konsekvenserne af dine valg, men du ved, at du bagefter kan læne dig op ad dem, du har spurgt. Det er rart, især hvis konsekvenserne er mindre behagelige. Så er I flere om at tage konfrontationerne, og du behøver ikke at håndtere utilfredsheden og skuffelsen, når du kan lægge ansvaret fra dig.

Problemet er bare, at du ikke kan være tro mod dig selv og dine behov, hvis du ikke tager ansvaret for dine egne valg. Ansvarlighed udelukker på ingen måde hverken fællesskabet, samarbejdet eller kompromisset, men den endelige beslutning er din – og kun din.

Hvad skal jeg dog vælge?

En valgsituation kan gøre dig usikker af flere årsager. Hvis du har svært ved at beslutte, hvad du vil, er det kun naturligt, at du vender dig mod andre for at komme videre. Måske gør du det bevidst, men det kan også være en ubevidst handling.

Her bør du tænke over, hvorfor du går i stå. Ved du ikke, hvad du vil? Eller ved du det inderst inde godt – og tør bare ikke gå efter det? Det er to relaterede problemstillinger, jeg ofte ser hos de mennesker, der kommer hos mig. Coachingforløb hjælper dem med at finde ind til det, de ønsker sig af sig selv, deres hverdag og deres liv. Dernæst handler forløbet om at hjælpe dem med at finde styrken til at overkomme det, der forhindrer dem i at gøre deres ønsker til virkelighed.

Du kan godt være både flokdyr og fri

Der er forskel på at træffe beslutninger på så oplyst et grundlag som muligt, og så det at lade en anden vælge for dig.

Derfor skal du slet ikke stoppe med at vende dine problemstillinger med familie, venner, kolleger og fagfolk. Vi er flokdyr, og sammen får vi gode ideer. Vi deler viden og inspirerer hinanden til at udvikle alternative løsninger på alverdens problemstillinger. Så tal, lyt, læs, googl – gør alt det, du har lyst til. Men kun som led i din egen beslutningsproces.

Du bliver kun fri, hvis du tør tage ansvaret på dig og følge dit eget hjerte. Finder du modet til at gøre dig uafhængig af andre mennesker og deres meninger, når det gælder, får du frihed til at gøre det, der er bedst for dig. Måske vil du opleve, at dele af din ’flok’ tager afstand til dig – måske smider de dig helt ud, fordi du insisterer på at have dig selv med i dine beslutninger. Spørg da dig selv: Er der overhovedet plads til mennesker i dit liv, som ikke kan rumme det?

Frihed er for de stærke

Selvom friheden umiddelbart lyder tiltalende, kan den kan også godt være skræmmende. Det frie valg gør os sårbare, netop fordi det stiller os helt alene med både beslutning, konsekvenser og ansvar.

Når du vælger på baggrund af dine behov i stedet for din frygt for negative konsekvenser, er du stærk. Når du så møder konsekvensen uden at bortforklare, uden at flygte fra ansvaret, er du stærkere. Du har mulighed for at lære en hel masse, når det går skidt, og du kan selv høste roserne efter dine succeser. Du er en af dem, der kan gå målrettet efter deres drømme.

Du har allerede styrken i dig, så brug den. Jeg lover dig, at det betaler sig.

Kh
Tue