Du kan ikke forandre dit liv ved at fortælle, hvad du ikke vil

Tue Kjær | Personlig Coach & Business Coach

Alligevel går vi rundt og taler rigtig meget om netop det. De ting, vi ikke gider på jobbet; ting, vi er trætte af derhjemme. Kan du genkende det? Vi har vænnet os til at bruge den slags formuleringer, fordi det føles nemt og trygt. Men de løser ingenting. Her vil jeg fortælle dig hvorfor, og hvad du kan gøre for at komme videre.

Jeg ser det hos nogle af de mennesker, der kommer til coaching hos mig, men jeg oplever det også mere generelt: konstateringer af, hvordan det hele ikke skal være. Lad mig give dig et par hverdagseksempler, så du ved, hvad jeg snakker om:

  • Jeg vil ikke arbejde så meget mere!
  • Jeg er træt af hele tiden at gøre rent!
  • Du skal ikke tale til mig på den måde!

Har du mødt dem før? Eller måske brugt dem selv? Vi kan vist godt blive enige om, at de her udsagn er lidt negative. Men det er ikke det værste. Det værste er, at hverken du eller dine omgivelser kan handle på dem, for de indeholder ingen løsningsforslag. Der er heller ikke nogen oplysninger om, hvad du vil have. Det er slet ikke sikkert, at du egentlig ved det. Man kan næsten fornemme energien forsvinde og stemningen dale.

Så du har ikke lyst til at arbejde så meget – fint nok. Og hvad så nu?

Fortæl, hvad du vil

Hvis du skal kunne bruge dit udsagn til noget konstruktivt må du vende det på hovedet, fylde det med energi og indsætte et konkret mål. Kun sådan kan andre forstå, hvad du vil have. Mærk bare gejsten i følgende udsagn:

  • I fremtiden vil jeg kun arbejde 37 timer om ugen.
  • Jeg vil gerne have, at vi laver en plan for rengøringen herhjemme, så opgaverne bliver ligeligt fordelt.
  • Når vi er uenige om noget i en diskussion, vil jeg have, at du taler roligt til mig i stedet for at råbe.

Kan du se forskellen? Nu kommer der pludselig noget på bordet, du og andre kan arbejde med. Noget, du kan planlægge efter og se konkrete resultater af. De positive udsagn kan du bruge til at lave aftaler med dig selv, og når du åbent og ærligt arbejder hen imod dem, tager du ansvar for at skabe en bedre hverdag.

Det er ikke nødvendigvis så let, som det lyder

Vi løber en risiko ved at være tydelige omkring vores egne behov. Vi risikerer, at andre er uvillige til at gøre eller give os det, vi beder om – vi risikerer at få et afslag. Det er helt normalt at forveksle et afslag med en afvisning, selvom det er noget helt andet. Og måske skubber du behovet væk igen.

Tydelighed omkring dine egne behov er speciel svær for dig, der slet ikke er vant til den. Det kan virke overvældende at skulle udtrykke sig på en helt ny måde. Hvad frygter du?

Det kræver vilje og mod at gøre noget aktivt for at ændre sit liv i en mere positiv og tilfredsstillende retning. Det er trods alt nogle gange lettere at være vag i sine formuleringer eller lade det hele blive ved tanken. På den måde undgår du konflikter, og du viger uden om at tage ansvaret for at opfylde dine egne behov. Desværre er det ikke en vej, der fører til tilfredshed og højere livskvalitet. Hvis du vil opnå det, er du nødt til at risikere noget. Du må samle ansvaret op og være tydelig. Og så må du være forberedt på, at det kan føles ensomt i begyndelsen. Det er også derfor, det er svært.

Heldigvis vil følelsen af tættere kontakt med andre mennesker hurtigt erstatte følelsen af ensomhed. For nu kan de mærke dig og den tillid, du viser dem ved at være ærlig sammen med dem.

Er du frisk på en udfordring?

Med de positive udsagn tvinger du dig selv til at tage en beslutning, og du hjælper dig selv til at finde mulige løsninger på det, der ikke fungerer optimalt. Så du kan melde ud og komme derhen, hvor du gerne vil.

Derfor håber jeg, at du er klar på en udfordring. Prøv i den kommende uge kun at fortælle, hvad du vil. Når du støder på noget, du er utilfreds med, så nøjes ikke blot med at konstatere det – formuler i stedet en målsætning, der kan afhjælpe problemet.

Når målsætningen er tydelig for dig, så find modet til at melde den ud til andre. Og når andre fortæller, hvad de ikke vil, så vær modig og hjælp dem med at blive tydelige omkring, hvad de vil.

Ja, det kommer nok til at føles lidt kluntet i begyndelsen, for det kræver øvelse at ændre på sin egen måde at tænke og tale på. Men tro på det og på dig selv. Du bliver bedre og bedre, og jeg lover dig, at metoden virker – gevinsten er en helt anden og mere oprigtig kommunikation med familie, venner og kolleger.

Kh
Tue