Har du en kreativ side, som du ikke tør vise frem?

Tue Kjær | Personlig Coach & Business Coach

Kreativiteten er uhåndgribelig, og dog genkender vi den straks, når vi ser den. Den opstår, når et menneske gør noget særligt eller laver noget originalt. Kreativitet er spændende og dragende i alle sine former, og den inspirerer til at tænke anderledes. Så hvad med dig? Har du en kreativ side, som du har lyst til at vise til verden?

Jeg går nogle gange til koncert. Jeg kan også finde på at se et teaterstykke. De oplevelser, jeg får i nærheden af kreative mennesker, får mig til at tænke på, hvor modige de er. For selvom forsangeren har et band i ryggen og et publikum foran sig, er han helt alene med hver eneste tone. Og nok er skuespilleren omgivet af sit hold, men hun skal finde hvert et udtryk frem selv.

Kreativitet handler ikke kun om kunstneriske udtryksformer som sang og teater. Det handler i høj grad også om at se en frisk mening med noget. Om at gøre tingene på en ny måde og turde gribe problemerne på jobbet helt anderledes an. Kreativitet findes i enhver situation, hvor du går udfordringen i møde ad en ny vej. Og når du får en god idé, du vil dele med alle andre.

Men vi er jo alene i så mange andre sammenhænge, så hvorfor føles lige præcis den kreative enlighed så skræmmende?

Den risikofyldte kreativitet
Kreativitet er det modsatte af det sikre og gennemprøvede. Det er troen på en ide, en anderledes måde at gøre tingene på, som er helt din egen. Alle har en mening, og derfor står du pludselig på mål for bedømmelse. Måske er bedømmelsen god. Måske er den ikke. For du løber jo en risiko for at fejle, for ikke at lykkes med dit projekt.

Og det føles sårbart at bære risikoen alene. Den, som står frem, står netop alene.

Risikoen og sårbarheden er særlig svære at bære for dig, der er meget optaget af andre menneskers meninger. Men hvis du vil handle på dine ideer, må du træde frem på den kreative scene – figurativ eller virkelig – hvor også frygten for at fejle findes.

Kreativ enlighed skaber nye relationer
De fleste af os bliver fyldt op af enorm respekt, når vi møder folk, der går deres egne veje, tager en chance og viser deres kreativitet. Især når de rejser sig op igen efter at have fejlet. Det er, som om vi instinktivt ved, hvad det har krævet af indsats og mod.

Og bare fordi kreativitet er en enlig aktivitet, betyder det ikke, at du skal være ensom. Enhver kreativ handling er nemlig samtidig en hånd, du rækker ud til publikum. Når du tør vise dine ideer og være sårbar, skaber du et helt nyt fundament for stærke, tillidsfulde relationer med andre mennesker.

Kan du se det for dig?
Apropos kreativitet, så prøv engang at visualisere den drøm, du har. Mærk det, du ønsker at udtrykke, udfolde eller udvikle, men som indtil videre er blevet ved tanken.

Hvorfor har du endnu ikke taget skridtet?

Find en ægte nysgerrighed frem, og undersøg, hvad der holder dig tilbage – hvad du helt konkret er bange for. Dit bedste våben mod vage fornemmelser og tomme, generelle vendinger er papir og kuglepen. Med pennen i hånden kan du beskrive din frygt med et par ord. Giv også gerne frygten en form, hvis du arbejder bedst i billeder.

Se nu for dig, at du går igennem frygten og møder din drøm på den anden side. Skriv, tegn og fortæl alt det spændende, du får adgang til, hvis du tør gøre eller være det, du er bange for lige nu. På den anden side findes et mere meningsfyldt liv med masser af handling og kreativitet. Mærk, hvor meget det vil give dig.

Tænk, hvor inspirerende og hjerteligt det ville være, hvis vi allesammen turde være i sårbarheden og gå med vores gode ideer.

Er det endnu ikke lykkedes for dig? Så ræk ud, og giv mig et kald. Det er så ærgerligt, hvis du holder al din kreativitet for dig selv.

Kh
Tue